Blog van Mooi4me in Grave

BlogWat is een schimmelnagel en wat kun je eraan doen (door Chantal van Duijnhoven)


Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Het wordt ook wel 'kalknagel' genoemd. Schimmels zijn bijna overal aanwezig, maar door vocht en warmte kunnen ze zich in de nagel nestelen. Een ontsierend gezicht.

Een schimmelinfectie aan de nagel is dezelfde als de infectie die zorgt voor voetschimmel (zwemmerseczeem). De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin.

Besmettelijke schimmel
Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt. De nagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelig en kan loslaten van het nagelbed.
De schimmel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Dit gebeurt vooral in openbare gelegenheden, zoals zwembaden en sportscholen. Draag daarom altijd slippers!

Behandelen
Het besmettingsgevaar alleen al is een goede reden om schimmelnagels aan te pakken. Daarnaast kan de infectie zich uitbreiden naar de nagelmatrix wanneer je hem niet behandeld, en dan kom je er misschien nooit meer vanaf.
Voor de behandeling van schimmelnagels worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel uiteindelijk sterft. Daarnaast maken ze de nagel weer gezond. Gebruik het liefste niet de middeltjes die met een stift werken want u duwt de schimmel weer terug in het potje met als gevolg dat er bij de volgende aanstipping weer opnieuw schimmel word aangebracht op de nagel.
Het is ook aan te raden om schimmeldodend poeder in je sokken en eventueel schoenen te strooien. Niet alle schimmels gaan dood door een wasbeurt.

Laat de nagel zitten.
Je hoeft de schimmelnagel niet te verwijderen. Als de nagel vervormd is, kun je het beste de nagel laten behandelen door een pedicure. De pedicure kan ook d.m.v. gel een “nieuwe” nagel creëren. Zodat u toch open schoenen en slippers aan kunt zonder dat iemand ziet dat u een schimmelnagel heeft.

Het kan maanden duren voor een schimmelnagel helemaal genezen is. Het kost veel tijd voordat de aangetaste nagel is uitgegroeid. Het is dus eigenlijk een kwestie van goede verzorging en veel geduld.

Hier nog enkele tips om het te voorkomen en om de schimmelsporen te vermijden.
# Was uw voeten iedere dag en droog ze goed, vooral tussen de tenen.
# Gebruik matig of geen zeep
# Doe iedere dag schone sokken of kousen aan, liefst van katoen of wol, omdat er schimmelsporen in uw sokken blijven zitten.
# Wissel dagelijks uw schoenen.
# Voorkom zweetvoeten, er zijn goede middelen te krijgen.
# Draag badslippers in gemeenschappelijk bad- en kleedruimten, in sauna’s en rond zwembaden.

Heeft u vragen of twijfelt u over de effectiviteit neem dan contact op met Talus voetzorg, want er zijn meerdere wegen die leiden naar de oplossing