Blog van Mooi4me in Grave

BlogNieuw baanbrekend onderzoek

Baanbrekend onderzoek in Engeland

Onlangs is er op TV een nieuwe documentaire gestart, waarbij een nieuw baanbrekend onderzoek getoond werd naar een nieuwe manier van afslanken. Ik moet zeggen dat ik hier erg blij van werd. Wat hier werd onderzocht, beoefen ik in mijn praktijk al jaren nl; Een dieet op maat.
Geen mens is hetzelfde en ieder persoon reageert ook anders op een dieet. In deze documentaire werden mensen dan ook in 3 categorieen ingedeeld.
1. De Dooreters; Als ze eenmaal eten, blijven ze eten
2. De Emotionele eters; Zij gaan voornamelijk eten als ze zich lichamelijk of psychisch niet lekker voelen
3. De Onverzadigbare eters; zij hebben een constant hongergevoel, ook als ze net hebben gegeten
Bij de eerste groep werd vastgesteld, dat ze blijven dooreten omdat hun darmhormoonspiegel niet goed reageert. Ze maken te weinig hormoon GLP-1, dat ervoor zorgt dat de hersenen het signaal krijgen om te stoppen omdat ze voldoende gegeten hebben.
De tweede groep maakt onder invloed van stress vooral het stofje cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat we als troost, meer willen gaan eten van vooral zoete en vet te producten.
De derde groep heeft een aantal genen, die ervoor zorgen dat er constant een hongergevoel wordt opgewekt. Ze verstoren het signaal, dat je voldoende gegeten hebt.
Voor alle 3 de groepen werd een daarbij passend dieet bepaald.
Het mooie van mijn vak is dan dat je moet vaststellen bij welke groep de client hoort, en daar dan je dieetadvisering op moet instellen. Dit vraagt veel inzicht, kennis en ervaring. Mooi is ook, dat datgene wat ik al jaren ervaar in mijn praktijk nu ook wetenschappelijk onderbouwd is. Hier word ik dus blij van en mijn clienten ook.